Logo

Sıkça Sorulan Sorular

Adli sicil kaydım var, gemiadamı olabilir miyim?

Bazı suçlardan hükümlü olunması halinde gemiadamı olunamaz.

Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanlar Yönetmeliğinin 42. maddesinde belirtilen:

- Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti,

Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma,

Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak,

- Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerini aklama,

- Göçmen kaçakçılığı veya insan ticareti,

- Kaçakçılık,

- Haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde cebir ve tehdit uygulanması,

Devletin Güvenliğine Karşı Suçlar,

Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar,

Milli Savunmaya Karşı Suçlar,

Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk suçlarından hükümlü olmak gemiadamı olmaya engeldir.


ÖNEMLİ: Gemiadamı olmaya engel bir adli sicil kaydı varsa ve söz konusu hükümle ilgili memnu hakların iadesi kararı adli sicil kaydına işlenmişse anılan adli sicil kaydı gemiadamı olmaya engel teşkil etmeyecektir.

Gemiadamı sağlık yoklama belgesi nereden alınır?

Gemiadamları sağlık yoklama belgeleri Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğüne bağlı Gemiadamı Sağlık Merkezleri ile Sahil Sağlık Denetleme Merkezleri tarafından düzenlenmektedir.


Gemiadamı sağlık işlemleriyle ilgili tüm bilgilere ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Gemiadamlarının sağlık muayenelerinin gerçekleştirildiği merkezlerin adres ve iletişim bilgileri için TIKLAYINIZ.

Gemiadamları Sağlık Yönergesini incelemek için TIKLAYINIZ.

İlk kez gemiadamı olacağım, nasıl başvuru yapabilirim?

https://gemiadami.uab.gov.tr

https://e-denizcilik.uab.gov.tr

adreslerinden sisteme e-devlet yoluyla giriş yapılır. Açılan ana sayfanın sol tarafındaki menüden CÜZDANLARIM yazısına tıklanır.

  • Açılan sayfada sağ üst köşede yer alan İLK BAŞVURU kutusuna tıklanır.
  • Sayfanın ortasına yeni bir pencere açılacaktır. Pencerenin sol üst kısmında yer alan "İlk Yeterlik" yazısının altındaki kutucuğa tıklanarak açılır listeden başvurulmak istenen yeterlik seçilir.
  • Sonrasında yine açılan pencerenin sağ üst tarafında yer alan "Liman Başkanlığı" yazısının altındaki kutucuğa tıklanarak açılan listeden ikametgaha en yakın olan Liman Başkanlığı seçilir.
  • Devamında "Fotoğraf Seç" yazılarına tıklanarak net vesikalık fotoğraf ve imza örneği sisteme yüklenir.
  • Sonraki aşamada "Parmak İzi Kayıt Belgesi" yazısının altındaki kutuya tıklayarak Nüfus Müdürlüklerinden alınan Pasaport Yerine Geçen Belge Talep Yazısı sisteme yüklenir.
  • Güncel cep telefonu numarası ve e-posta adresleri de ilgili kısımlara yazılır.
  • Sistem ikametgah adresinizi kendisi getirecektir. Eğer başvuru aşamaları tamamlandıktan sonra gemiadamı cüzdanının ikametgah adresine gönderilmesi isteniyorsa  ikametgah adresinin altında yer alan kutucuğa tıklanır.
  • Gemiadamı cüzdanının ikametgah adresinden farklı bir adrese gönderilmesi isteniyorsa "Teslimat Adresi" yazan kutunun sağındaki yeşil kısma tıklanarak teslimat adresi girişi yapılır.
  • Son olarak pencerenin en alt sol kısmında yer alan yeşil renkli "Başvur" yazısına tıklanır.
Bu noktada "Cüzdanlarım" sayfasındaki işlem sona ermiştir.


  • Sonrasında eğitimi alınan ve talep edilen sertifikalar için başvuru yapmak üzere sayfanın sol tarafındaki menüden SERTİFİKALARIM yazısına tıklanır.
  • Açılan sayfanın sağ üst kısmında yer alan "Yeni Sertifika" yazan yeşil kutucuğa tıklanır.
  • Açılan pencerenin "Sertifika" yazısının altındaki kutucuktan başvurulmak istenen sertifika seçilir. "Başvuru Tipi" kısmından ise talep edilen sertifika eğitiminin hangi yoldan alındığı bilgisi seçilir.
  • Alt kısımda yer alan fotoğraf, iletişim ve adres bilgileri daha önceki aşamada işlendiği şekilde gelecektir, tekrar işlem yapılmasına gerek yoktur. Son olarak en alttaki "Başvur" yazısına tıklanır.

ÖNEMLİ NOT: Her bir sertifika başvurusu için yukarıdaki son 3 aşama ayrı ayrı tekrarlanır.


Son olarak ekranın sol tarafındaki menüden "TÜM BAŞVURULAR" yazısına tıklanır.

Açılan sayfada başvurulan cüzdan ve sertifikalar listelenecektir. Son kez başvurular kontrol edilir ve sayfanın sağ üst köşesindeki "Başvuruya Gönder" yazan yeşil kutucuğa tıklanarak taslak haldeki başvuru kalemleri Liman Başkanlığına gönderilerek başvuru tamamlanır.

TÜM BAŞVURULAR sayfasından başvurularınızın durumunu takip edebilirsiniz. Başvurularınızın durumları TAMAMLANDI haline dönüşünce de ÖDEMELERİM sayfasından tahakkuk eden harçlarınızı görüp herhangi bir Halkbank şubesinden harç ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Başvuru yaptım, şimdi ne yapmalıyım?
  • Sistem üzerinde başvurunuzu hazırlayıp işlem yapılmak üzere gönderdikten sonra TÜM BAŞVURULAR sayfasından başvurunuzun durumunu takip edebilirsiniz.
  • Başvurularınızın durumu başvuru yaptıktan sonra Talep Edildi şeklinde görünecektir. Taslak durumundaki başvurular henüz başvuruya göndermediğiniz başvurulardır. TÜM BAŞVURULAR sayfasının sağ üst köşesinde yer alan Başvuruya Gönder kutucuğuna tıklayarak Taslak durumdaki başvurularınızı başvuruya gönderebilirsiniz.
  • Başvurularınızın yanında Kontrol Ediliyor, Onaylandı, Son Kontrol vb. başvuru durumu açıklamaları görebilirsiniz. Bu başvuru durumlarının anlamları için Başvuru Durum Açıklamaları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
  • Başvurularınızın durumu Tamamlandı haline dönünce ÖDEMELERİM sayfasından işlemleriniz için tahakkuk eden harç olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
  • Tahakkuk eden harçlarınızın ödemelerini HALKBANK şubelerinden gerçekleştirdikten sonra harç ödemeleri 1-2 saat içerisinde sisteme yansıyacaktır. Ayrıca bir makbuz gönderme, yükleme işlemi yapmanıza gerek yoktur.
  • Cüzdan yenileme işleminiz yoksa, mevcut cüzdanınızın üzerine bilgi işlenecekse artık gemiadamı cüzdanınızı Gemiadamları Basım Merkezi Beşyol Mah. İnönü Cad. No:3/1 Sefaköy /Küçükçekmece/İSTANBUL adresine tercihen kargo yoluyla gönderebilirsiniz.
Başvuru takibini nasıl yaparım?
Bir başvuru yaptıktan sonra başvuru takibi TÜM BAŞVURULAR sayfası üzerinden yapılır.

Başvurularınızın durumları TAMAMLANDI haline dönüşünce de ÖDEMELERİM sayfasından tahakkuk eden harçlarınızı görüp herhangi bir Halkbank şubesinden harç ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.


Başvuru yaptım, işlemlerim kaç günde tamamlanır?

Ülkemizde kullanılan gemiadamı elektronik başvuru sistemi tüm başvuru süreçlerinin tamamen çevrimiçi olarak gerçekleştiği; eğitim, sağlık, adli sicil, mezuniyet, kurs, yabancı dil, adres, kimlik gibi birçok bilginin diğer kurumlardan eşzamanlı entegrasyonla alındığı etkinlik ve verimlilik açısından dünyada henüz eşi, benzeri olmayan bir sistem olup işlemleri çok hızlandırmış ve kolaylaştırmıştır.

Gemiadamı elektronik başvurularının havale, kontrol, onay, son kontrole havale, son kontrol onayı, kod onayı gibi Bakanlığın farklı birimlerince yerine getirilen işlem süreçleri mevcuttur. İşlemin tamamı Liman Başkanlığında gerçekleşmemektedir. 

Bölge Liman Başkanlığımıza her gün yüzlerce kalem elektronik gemiadamı başvurusu yapılmakta ve bu işlemlerde herhangi bir eksiklik yoksa (işlemde iade süreci yaşanmamışsa) işlemin birimimizdeki sürecinin (Talep edildi>Kontrol Ediliyor>Onaylandı) en fazla 5 iş günü içerisinde tamamlanacağı öngörülmektedir.

Bununla birlikte genel olarak eksiklik olmayan başvuruların Bölge Liman Başkanlığımızdaki işlem süreci 1-2 iş günü içerisinde tamamlanmaktadır.

İşlem harçlarımı nasıl ödeyeceğim?
  • Başvuruların kontrol, son kontrol, onay süreçleri tamamlanmadan hiçbir harç ödemesi yapılmaz.
  • TÜM BAŞVURULAR sayfasında başvuru durumu "TAMAMLANDI" şeklinde görününce ÖDEMELERİM sayfasından tahakkuk eden harçlar görülebilir.
  • ÖDEMELERİM sayfasında "Ödeme Bekleniyor" durumunda görünen harç ve/veya döner sermaye bedelleri HALKBANK şubelerinden ödenebilir.
  • Ödemesi yapılan harçlar 1-2 saat içinde sisteme kendiliğinden yansır. Makbuz ibrazına, sisteme makbuz yüklenmesine gerek yoktur.

Sisteme fotoğrafımı ve imza örneğimi nasıl yüklerim?
  • Sisteme giriş yapıldıktan sonra sayfanın sol tarafındaki menüden "KİŞİSEL BİLGİLERİM" yazısına tıklanır.
  • Açılan sayfada fotoğraf ve imza örneği yazan kısımdaki "Fotoğraf seç" yazısına tıklanarak sisteme fotoğraf ve imza örneği yüklemesi yapılır.

ÖNEMLİ:

Yüklenecek fotoğraf son 6 ayda çekilmiş vesikalık veya biometrik fotoğraf olmalıdır.
Yüklenecek fotoğraf ve imza örneğinin arka planı açık beyaz renk olmalıdır. Gri renk olmamalıdır.
Fotoğraf ve imza net olmalıdır. Bulanık olmamalıdır.
Yükleme esnasında mutlaka çerçeve ile ortalama ve kırpma işlemi yapılmalıdır.


Gemiadamı cüzdanımı nereye göndereceğim?
  • Gemiadamı cüzdanları düzenlendiği tarihten itibaren 5 yıl geçerlidir.
  • Gemiadamı cüzdanının fotoğraf ve kimlik bilgilerinin yer aldığı 2. sayfasında geçerlik bitiş tarihi yer almaktadır.
  • Gemiadamı cüzdanınız geçerliyse, cüzdan yenileme başvurunuz yoksa ve mevcut gemiadamı cüzdanınızda uygun yer varsa yeterlik veya sertifika ekleme/yenileme başvurusu yaptıysanız yeni bilgileriniz mevcut gemiadamı cüzdanınıza işlenecektir.
  • TÜM BAŞVURULAR sayfasında başvuru durumları "TAMAMLANDI" şeklinde görünen başvurular için varsa ÖDEMELERİM sayfasında "Ödeme Bekleniyor" durumunda görünen harçlar Halkbank şubelerinden ödendikten sonra mevcut gemiadamı cüzdanınızı üzerine yeni bilgiler işlenmesi için aşağıdaki adrese göndermelisiniz.
  • Gemiadamları Basım Merkezi Beşyol Mah. İnönü Cad. No:3/1 Sefaköy /Küçükçekmece/İSTANBUL
Sisteme mezuniyet/öğrenci belgemi nasıl yüklerim?
  • Normal şartlarda adli sicil kaydınız, gemiadamı sağlık yoklama belgeleriniz, mezuniyet durumunuz, SGK hizmet dökümünüz, YDS sınav sonuçlarınız sistemde yetkililer tarafından görülebilmektedir.
  • Sistemde yer almayan özellikle 2008 öncesine ait ilk, orta ve lise öğreniminize ilişkin bir belge talep edildiğinde belgeyi sisteme girince sol tarafta yer alan menüden BELGELERİM yazısına tıklayarak açılan sayfadan sisteme yüklenebilir.
  • Açılan sayfanın sağ üst kısmında yeşil kutucuk içinde yer alan "+Yeni Belge" yazısına tıklayınız.
  • Açılan pencereden sırasıyla belge tipi seçilir, dosya kısmından yüklenecek dosya seçilir ve en altta yeşil kutucuk içinde yer alan KAYDET yazısına tıklanarak belge sisteme yüklenir.
Parmak izi kayıt belgesi nedir, nereden alınır?
Gemiadamı cüzdanı, uçak mürettabatı belgesi, demiryolu personeli kimlik belgesi gibi belgeler pasaport yerine geçen belgelerdir. Gemiadamı cüzdanı başka ülkelerin kara suları ile liman şehirlerine karşılıklılık esasına göre giriş çıkış imkanı sağlamaktadır. Bu nedenle gemiadamı cüzdanı alacak kişinin pasaport yerine geçecek belge almasında sakınca olmaması gerekmektedir.

Pasaport yerine geçecek belge alınmasında sakınca olmadığını gösterir söz konusu yazı Nüfus Müdürlüklerinden temin edilir. Üzerinde Pasaport Yerine Geçen Belge Talebi başlığı yer almaktadır.

İlk kez gemiadamı cüzdanı alacaklar ve mevcut cüzdanını yenileyecekler söz konusu yazıyı alıp .pdf dosyası olarak taratarak KİŞİSEL BİLGİLERİM sayfasındaki parmak izi kayıt belgesi yazan yerden sisteme yükleyebilirler.
Sınav veya terfi başvurusu yapacağım ama hizmetlerimin süresi yeterli mi?
Hizmet sürelerinin hesabıyla ilgili Bölge Liman Başkanlığımızın Deniz Hizmeti Hesaplama sayfasından faydalanabilirsiniz.
Hizmetlerimi sisteme nasıl yüklerim?
  • Karada veya denizde olması fark etmeksizin denizcilikle ilgili tüm hizmetler sisteme HİZMETLERİM sayfasının sağ üst köşesinde yer alan +Yeni Hizmet Talebi yazısına tıklanarak açılan pencere üzerinden bilgi girişi ve belge yüklemesi yapılarak gerçekleştirilir.
  • Açılan pencerede Hizmet Türü kısmında çalışılan geminin uygun olduğu seçenek seçilir.
  • ÖNEMLİ: Yeterlik kısmında ise sahip olunan değil gemide çalışılan yeterlik seçilir.
  • Örnek: Vardiya zabiti gemide usta gemici olarak çalıştıysa usta gemici olarak seçim yapar.
  • Örnek: Uzakyol kaptan gemide uzakyol birinci zabit olarak çalıştıysa uzakyol birinci zabit olarak seçim yapar.
  • Örnek: Makine lostromosu gemide yağcı olarak çalıştıysa yağcı olarak seçim yapar.

Sonrasında hizmet belgesindeki bilgilere göre gemi adı, varsa IMO numarası, geminin bayrağı, brüt tonajı, makine gücü ve gemideki hizmetin başlangıç ve bitiş tarihleri gibi bilgilerin girişi yapılır ve Kaydet yazısına tıklanarak hizmet sisteme kaydedilir.


Sisteme yüklenen hizmetler sınav veya terfi başvuruları esnasında incelenip onaylanır veya reddedilir.

Sisteme hizmet girişi yapılması bir başvuru değildir.

Sınav veya terfi başvurusu yoksa hizmetlerle ilgili bir işlem yapılamaz.

Sisteme hizmetlerimi yükledim ancak uzun zaman geçmesine rağmen hizmetlerim onaylanmadı, ne yapmalıyım?

Sisteme yüklenen hizmetler sınav veya terfi başvuruları esnasında incelenip onaylanır veya reddedilir.

Sisteme hizmet girişi yapılması bir başvuru değildir.

Sınav veya terfi başvurusu yoksa hizmetlerle ilgili bir işlem yapılamaz.

Sertifika yenilemek için ne kadar hizmet gerekiyor?
  • Denizde güvenlik 5 temel (Denizde kişisel can kurtarma teknikleri, temel ilkyardım, yangın önleme ve yangınla mücadele, personel güvenliği ve sosyal sorumluluk eğitimi, cankurtarma araçlarını kullanma), ileri yangınla mücadele, yolcu gemileri, hızlı can kurtarma araçlarını kullanabilme sertifikalarının yenilenmesinde

- Son altmış ay içinde en az on iki ay süre ile veya

- Yeterlik belgelerinin süresinin bittiği tarihten önceki son altı ay içerisinde üç ay süre

Uluslararası Emniyet Yönetimi Koduna (ISM) tabi Türk ve yabancı bayraklı gemilerde deniz hizmeti yaptıklarını kanıtlayanların gemiadamlarının yukarıda sayılan STCW belgelerinin geçerlik süresi beş yıl süre ile uzatılır. Yolcu gemisinde çalışma eğitim sertifikasının süresinin uzatılması için yolcu gemisinde, hızlı can Kurtarma botu kullanma belgesinin süresinin uzatılması için hızlı can kurtarma botu bulunan gemide hizmet yukarıdaki sürelerde hizmet yapılmış olmalıdır.

  • Petrol, kimyasal ve sıvılaştırılmış gaz tankerleriyle ilgili temel ve ileri sertifikaları yenilemek için son altmış ayda en az üç ay sahip oldukları belgeyle ilgili tankerlerde deniz hizmeti yapmak veya koşullara uygun deniz hizmeti yoksa eğitim almak gerekmektedir.
Sertifikamı yenilemek istiyorum, nasıl başvuru yapacağım?

https://gemiadami.uab.gov.tr

https://e-denizcilik.uab.gov.tr

adreslerinden sisteme e-devlet yoluyla giriş yapılır. Açılan ana sayfanın sol tarafındaki menüden SERTİFİKALARIM yazısına tıklanır.


  • Sonrasında süresi dolan "Zaman Aşımı" durumundaki sertifikanın satırının sol tarafında yer alan yenileme işaretine tıklanarak açılan pencereden yenilemeye ilişkin seçimler yapılır ve pencerenin alt kısmındaki yeşil onay yazısına tıklanır.
  • Aynı işlem yenilenecek her sertifika için ayrı ayrı yapılmalıdır.
  • Son olarak sol taraftaki menüden TÜM BAŞVURULAR yazısına tıklanır. Açılan sayfadan taslak haldeki sertifika yenileme başvuruları incelenir. Eksik bir sertifika varsa SERTİFİKALARIM sayfasından işlem yapılır. Sonrasında TÜM BAŞVURULAR sayfasının sağ üst köşesinde yeşil kutucuk içerisinde yer alan Başvuruya Gönder yazısına tıklanır.
  • ÖZET SÜREÇ: SERTİFİKALARIM sayfası > Zaman aşımı durumundaki sertifikaların sol tarafındaki yenileme işaretleri > TÜM BAŞVURULAR sayfası > Başvuruya Gönder yazısı


Yeterliğin süre uzatımı için ne kadar süre hizmet gerekiyor?
Tayfa (gemici, yağcı, lostromo vb.) ve yardımcı sınıf (kamarot, doktor, elektrikçi, elektro-teknik tayfası, sağlık memuru vb.) yeterliklerinin süre uzatımı için hizmet/eğitim şartı yoktur.

Kaptan, başmühendis/başmakinist, zabit ve telsiz operatörleri yeterliklerinin geçerlik süreleri beş yıldır. Bu yeterliklerin süre uzatımı için:

  • Bulunulan yeterlik derecesinde son altmış ay içinde en az 12 ay süre ile veya yeterlik belgelerinin süresinin bittiği tarihten önceki son altı ay içerisinde 3 ay süre ile deniz hizmeti yapmak ya da,
  • Yenileme sınavında başarılı olmak veya,
  • Yenileme eğitimi görmek veya,
  • İdarede, eğitim kurumlarında, denizcilik kamu ya da özel sektör kurum ve kuruluşları ile işyerlerinde veya İdare tarafından uygun görülüp onaylanan denizcilik ile ilgili kuruluşlarda son 5 yıl içinde en az 2 yıl süre çalıştığını belgelendirmek gerekmektedir.
Yeterliğimi yenilemek istiyorum, nasıl başvuru yapacağım?

https://gemiadami.uab.gov.tr

https://e-denizcilik.uab.gov.tr

adreslerinden sisteme e-devlet yoluyla giriş yapılır. Açılan ana sayfanın sol tarafındaki menüden YETERLİKLERİM yazısına tıklanır.


  • Sonrasında süresi dolan "Zaman Aşımı" durumundaki yeterliğin satırının sol tarafında yer alan İŞLEM yazısına tıklanarak açılan pencereden yenilemeye ilişkin seçimleri yapılır ve pencerenin alt kısmındaki yeşil onay yazısına tıklanır.
  • Aynı işlem yenilenecek her yeterlik için ayrı ayrı yapılmalıdır.
  • Son olarak sol taraftaki menüden TÜM BAŞVURULAR yazısına tıklanır. Açılan sayfadan taslak haldeki yeterlik yenileme başvuruları incelenir. Eksik bir sertifika varsa YETERLİKLERİM sayfasından işlem yapılır. Sonrasında TÜM BAŞVURULAR sayfasının sağ üst köşesinde yeşil kutucuk içerisinde yer alan Başvuruya Gönder yazısına tıklanır.
  • ÖZET SÜREÇ: YETERLİKLERİM sayfası > Zaman aşımı durumundaki yeterliğin sol tarafındaki İŞLEM yazısıTÜM BAŞVURULAR sayfası > Başvuruya Gönder yazısı
Gemiadamı cüzdanımı yenilemek istiyorum, nasıl başvuru yapacağım?

https://gemiadami.uab.gov.tr

https://e-denizcilik.uab.gov.tr

adreslerinden sisteme e-devlet yoluyla giriş yapılır. Açılan ana sayfanın sol tarafındaki menüden CÜZDANLARIM yazısına tıklanır.

ÖNEMLİ NOT: Balıkçı gemisi güverte tayfası hariç diğer yeterliklerde süresi geçerli denizde güvenlik temel sertifikası ve yeterlik olmadan cüzdan yenileme işlemi yapılmaz. Cüzdan başvurusuyla birlikte sertifika ve yeterlik yenileme başvuruları da yapılmalıdır.


  • Sonrasında süresi dolan "Zaman Aşımı" durumundaki gemiadamı cüzdanının satırının sol tarafında yer alan yenileme işaretine tıklanarak açılan pencereden yenilemeye ilişkin seçimleri yapılır ve pencerenin alt kısmındaki yeşil onay yazısına tıklanır.
  • Aynı işlem yenilenecek her yeterlik için ayrı ayrı yapılmalıdır.
  • Son olarak sol taraftaki menüden TÜM BAŞVURULAR yazısına tıklanır. Sonrasında TÜM BAŞVURULAR sayfasının sağ üst köşesinde yeşil kutucuk içerisinde yer alan Başvuruya Gönder yazısına tıklanır.
  • ÖZET SÜREÇ: CÜZDANLARIM sayfası > Zaman aşımı durumundaki cüzdanın sol tarafındaki yenileme işareti > TÜM BAŞVURULAR sayfası > Başvuruya Gönder yazısı
Aynı anda hem sertifika, hem yeterlik, hem gemiadamı cüzdanı yenileme başvurusu yapmak mümkün mü?
Liman Başkanlıklarında yapılan çevrimiçi sınavlara girmek istiyorum, nasıl başvuracağım?

https://gemiadami.uab.gov.tr

https://e-denizcilik.uab.gov.tr

adreslerinden sisteme e-devlet yoluyla giriş yapılır. Açılan ana sayfanın sol tarafındaki menüden SINAVLARIM yazısına tıklanır.


  • Açılan sayfanın sağ üst köşesinde yer alan + YENİ SINAV BAŞVURUSU yazısına tıklanır. Açılan pencereden başvurulacak sınav seçilir ve pencerenin altındaki yeşil butona tıklanır.
  • Başvurulacak birden fazla sınav varsa aynı işlem her sınav için tekrarlanır.
  • Son olarak sol taraftaki menüden TÜM BAŞVURULAR yazısına tıklanır. Açılan sayfadan taslak haldeki sınav başvuruları incelenir. Sonrasında TÜM BAŞVURULAR sayfasının sağ üst köşesinde yeşil kutucuk içerisinde yer alan Başvuruya Gönder yazısına tıklanır.
  • ÖZET SÜREÇ: SINAVLARIM sayfası > + YENİ SINAV BAŞVURUSU > TÜM BAŞVURULAR sayfası > Başvuruya Gönder yazısı
Sınav başvurusu nasıl yapılır?

https://gemiadami.uab.gov.tr

https://e-denizcilik.uab.gov.tr

adreslerinden sisteme e-devlet yoluyla giriş yapılır. Açılan ana sayfanın sol tarafındaki menüden SINAVLARIM yazısına tıklanır.


  • Sonrasında açılan sayfanın sağ üst köşesinde yer alan +Yeni Sınav Başvurusu yazısına tıklanır. Açılan pencereden başvurulacak sınav seçilir ve sol alt köşeden BAŞVUR yazısına tıklanır.
  • Aynı işlem başvurulmak istenen her sınav için ayrı ayrı yapılmalıdır.
  • Son olarak sol taraftaki menüden TÜM BAŞVURULAR yazısına tıklanır. Açılan sayfadan taslak haldeki sınav başvurusu incelenir. Son olarak sayfanın sağ üst köşesinde yeşil kutucuk içerisinde yer alan Başvuruya Gönder yazısına tıklanır.

  • ÖZET SÜREÇ: SINAVLARIM sayfası > +Yeni Sınav Başvurusu > TÜM BAŞVURULAR sayfası > Başvuruya Gönder yazısı
Başvurum iade edildi, ne yapmalıyım?
  • Başvuruda eksiklik olduğu durumlarda eksikliğin giderilmesi için başvuru iade edilebilir.
  • İade edilen başvurunun işlem süreci devam etmektedir.
  • Başvurucu eksikliği giderip başvurusunu tekrar işleme gönderirse işlem süreci kaldığı yerden devam eder.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra sol tarafta yer alan menüden TÜM BAŞVURULAR yazısına tıklanır.
  • Açılan sayfada başvurular tek tek listelenecektir.
  • Başvuru durumu bölümünde başvurana iade yazan başvurunun en sol kısmında yer alan KONTROL yazısına tıklanarak açılan pencereden iade sebebi incelenir.
  • Bu aşamada: Eksiklik giderilebilir, diğer başvuruların incelenmesine devam edilmesi için iade edilen başvuru iptal edilebilir veya tüm başvuru kalemleri iptal edilebilir.
  • Eksikliği gidermek için ilgili diğer ekranda belge yükleme vb. işlem yapıldıktan sonra mutlaka KONTROL ekranına dönülüp belgeyi yükledim/eksikliği giderdim seçeneği seçilerek başvuru tekrar işleme gönderilmelidir.
  • Eksiklik giderilse dahi "Başvurana İade" durumunda bir başvuru varken Liman Başkanlığı başvuruyla ilgili işlem yapamaz. 
Başvurum reddedildi, ne yapmalıyım?
  • Başvuruda kısa sürede giderilemeyecek, başka kurumlarda işlem yapmayı gerektiren bir eksiklik varsa veya başvuru çok sayıda eksiklik içeriyorsa reddedilebilir.
  • Bu durumda TÜM BAŞVURULAR sayfasından reddedilen başvurunun satırının sağından reddedilme sebebi incelenebilir.
  • Reddedilen başvurunun işlem süreci sona ermiştir. Reddedilen başvuru üzerinden işleme devam etmek mümkün değildir. Eksiklik giderilebilirse aynı işlem için tekrar başvuru yapmak gerekir.
Gemiadamı cüzdanımı yeniledim, önceden sahip olduğum bazı süresiz sertifikalarım cüzdanıma neden işlenmedi?
  • Elektronik Harita Gösterim (ECDIS), Köprüüstü Kaynakları Yönetimi (BRM), Makine Dairesi Kaynak Yönetimi (ERM), Radar Gözlem ve Plotlama (RADAR) ile Otomatik Radar Plotlama Aygıtlarını kullanma eğitimleri (ARPA) gibi sertifikalar artık gemiadamı cüzdanına işlenmemektedir, mevcut sertifikaların yenilemesi yapılmamaktadır.
  • Sahip olunan yeterlik anılan sertifika eğitimlerinin alındığını kanıtlamak için yeterlidir.
  • Bu sertifikalara ilişkin STCW Sözleşmesine göre ayrı bir STCW Sertifikası düzenleme zorunluluğu bulunmamaktadır. İlgili gemiadamı yeterlik belgesi düzenlenmeden önce, eğitim müfredatları içerisinde veya münhasıran bu eğitimleri alması gerektiğinden, Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanlar Yönetmeliği kapsamında bu eğitimleri alanlara ayrı bir STCW Sertifikası düzenlenmesi ve bunların cüzdanına işlenmesi uygulaması kaldırılmıştır.



Bölge Liman Başkanlığımızla

izmir.liman@uab.gov.tr

e-posta adresinden iletişime geçebilirsiniz.

E-postalarınız en kısa sürede cevaplanacaktır.